yes or no..?!

bismillah..











saje je letak gambar di atas..gambar di atas merupakan hari pengkebumian syeikhul Islam Al-Imam Syeikh Utsaimin yang dihadiri kira-kira LEBIH 500,000 orang Islam dari seluruh dunia..fatwa-fatwa beliau banyak juga mempengaruhi diri ana..dia juga perna menasihati para pelajar perubatan dalam ceramah beliau suatu ketika dahulu..ceramah yang menimbulkan rasa tanggungjawab kita sebagai pelajar medic..dan juga yg beraliran lain...



namun, perlu pula kita tanya pada diri..layakkah kita menjadi seperti mereka?..as-syahid hasan al-banna, as-syahid syed qutb, dan syeikh abd.aziz ibn baz, syeikh ahmad yasin dll..?

ubahlah sikap kita mulai harini..kalau malas baca quran..malas buka buku..malas mengkaji..malas ikut tarbiah..malas puasa..malas menanggung ujian..tak usah kita bermimpi menjadi seperti mereka..TAK USAH BERMIMPI DI SIANG HARI..

.............................................................

berbalik kepada topik asal...

kawan-kawan..patutkah saya melupuskan friendster saya?
bykku perolehi manfaat daripadanya dan byk juga keburukan yang ku dapati..



wassalam...

15 comments:

Abu Usamah Mohd Masri bin Mohd Ramli said...

aslm wbt

shaikh abduh, nta lebih paham apa yg baik utk enta.

kalau utk ana, ana xakan delete.

jiilul_quran said...

jazakallah masri..

ana sendiri tak dapat nak nilai mana yang lebih banyak..buruk atau baik..hehe..

semoga Allah memelihara kita daripada segala maksiat..amin..

ana kalau boleh nak join program solat yang antum anjurkan tu..seronok tengok kanak-kanak dan adik-adik solat tepi tasik..kat sini takde tasik..hehe..ke ana tak abis explore lagi mesir?

wassalam

budak baru belajo said...

ini mesti kes kene kacau ni..haha..kesian2..

Anonymous said...

"sesungguhnya beruntunglah org yg membersihkan jiwanya dan sesungguhnya rugilah orang yg mengotorinya"[91:9-10]

mg niat yg murni masih kekal teguh & mg kt dijauhkan dr perkara2 yg menjauhkan kt drNYA

Anonymous said...

ekeke..

weh,tak yah ar delete akaun ko..sekurang-kurangnye kitorg leh la jgk tanya2 kabar pasal ko..sakit ke tak..sihat ke tak..kuikui..

ana tak setuju ko delete..kalau kene kacau,tu perkara biasa la..macam la ko tak kene kacau kat uia dlu..tkdela plak ko pindah uia,kan?

moga niat baek ko tuh Allah balas di syurga..ade fs ko,leh kami tgk2..

mat rempit yang insap..

husnuzzhon said...

huh?

i think he knoes better than us.
asking something doesnt mean that he agrees to do that,rite huh?to be a great person,u must sacrifice!like all companions of Rasulullah.
as for me,i didnt think that deleting your account in friendster is the best solution.maybe u shud keep it as a private profile?just suggesting.

think the best way possible and make a good decision!

wassalaamu alaika

Anonymous said...

pikir masak-masak.jgn terburu buat tindakan.

Allah bersama akh!

zaini_jb said...

To abduh and ikhwah nil-fillah
-ezzani.blogspot.com-

Anonymous said...

hidup Islam!

innamal a'maalu binniyaat
buat la ppe yg ptut.klu rse tk elok,buang je.klau elok,simpan je.

rumaisha~ said...

buat lah apa-apa yang terbaik untuk diri sendiri dan ummah..

"...biarpun keruh air di hulu..mungkinkah jernih di muara...biarpun jenuh hidup dipalu..pasti bertemu tenangnya.."

mujahidahsolihah said...

hehe...

buat keputusan lelok..

yg tak baik tuh wat tatau jer...ade org kecau repot kat dikah tau..keke..

yg penting,jgn main accept je tau org yg add abduh...

sbb dikah tau mmg ramai pon yg nk add abg dikah ni..ekek...

hurmm..tp..ape2 pon..rujuk Albaqarah:216

..:: MMK::.. said...

salam..just to share, one chinese proverb..Better to light one small candle than to curse the darkness.

so,pandangan peribadi ana,kekalkanlah jika rasa maslahat itu lebih besar dari mudharat..anta lebih tau apa yg tebaik for urself..good luck!

jiilul_quran said...

erk...~

bila plak ana sebut pasal kena ngorat ke apa?

i mentioned before : "..bykku perolehi manfaat daripadanya dan byk juga keburukan yang ku dapati.." (posted by jiilul_quran at 07:45 on 25-Nov-2007 )

hehe..thanks utk semua nasihat kawan-kawan..eh,korang ni kan..hehe..hurm?!

:)

raihana IR said...

salam... terkejut juga baca shout out kat fs nta td.. hmm, bg ana, tak perlu kot akh...
sekadar pandangan je dr seorg shbt...
apepun, keputusan delete atau tidak, terpulang pd nta ye..
if nak istikharah pun boleh juga..

jiilul_quran said...

apa boleh buat..ana rasa macam fs tu sendiri dah buat diri kita semua jauh daripada Allah..tapi setelah dibasuh oleh kawan-kawan, ana memutuskan utk tidak mendeletenya..cuma,mungkin akan dilupuskan sekiranya ana rasa hitam melebihi putihnya..

pandangan kerdil ana..