TAJDID - Mempakej Islam Yang Tulen


Assalamualaikum warahmatullah...

Perempuan Berkalung Sorban

Sebelum melenakan mata kelmarin, ana telah dihantarkan satu link youtube..ada seorang akh meminta ana untuk menonton satu cerita yang sangat unik..setiap kali beralih dari satu part ke satu part yang lain, ana sering memikirkan betapa susahnya mereka yang dipanggil sebagai "Kaum Muda" @ mereka yang terpengaruh dengan seruan islah Sh. Muhammad Abduh (Mesir) ketika mereka menentang arus dan cuba membawa angin perubahan dalam masyarakat melayu suatu ketika dahulu..

TAJDID..

itulah kisah yang terkisar dalam cerita yang baru sahaja ana habiskan..harap cerita sebegini akan muncul terus menerus sehingga bisa menghapuskan cerita karut-marut di TV...tidak salah jika dikatakan cerita ini mempunyai nilai yang lebih besar dan banyak manfaatnya berbanding cerita seperti Ayat-Ayat Cinta yang menjadi kegilaan ramai mahasiswa (walaupun besar juga impaknya - ramai yang sudah mula berniqab biarpun sekadar terpengaruh dengan pelakonnya!)

Faedah Besar Dari Cerita Ini antaranya adalah :

1)Menjadi suami yang baik ahklaknya dengan sang isteri walau dalam apa jua keadaan sekalipun. Contohi sikap Baginda Rasulullah SAW ketika melayani isteri dan dalam setiap apa yang terkait dengan urusan rumah tangga.

: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم
أكمل المؤمنين إيمانا أحسنهم خلقا وخياركم خياركم لنسائهم خلقا

“....Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap isteri-isterinya..."
(Al-Mubarakfuri, Kitab Tuhfatul Ahwazi, Sunan Tirmizi, Hadith no. 1162, كتاب الرضاع , باب ما جاء في حق المرأة على زوجها )

خيركم خيركم لأهله وأنا خيركم لأهلي

"...Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap keluarganya. Dan aku adalah orang yang paling baik di antara kalian terhadap keluarga ku.."
(Hr. Imam Tirmizi)


وعاشروهن بالمعروف
(Surah An-Nisa' : 19)

Berkata Al-Imam Ibnu Kathir rh ketika menafsirkan ayat ini :

أي طيبوا أقوالكم لهن وحسنوا أفعالكم وهيئاتكم بحسب قدرتكم كما تحب ذلك منها فافعل أنت بها مثله كما قال تعالى " ولهن مثل الذي عليهن بالمعروف " وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم " خيركم خيركم لأهله , وأنا خيركم لأهلي " وكان من أخلاقه صلى الله عليه وسلم أنه جميل العشرة دائم البشر , يداعب أهله , ويتلطف بهم ويوسعهم نفقة ويضاحك نساءه حتى إنه كان يسابق عائشة أم المؤمنين رضي الله عنها يتودد إليها بذلك


"..iaitu perindahkanlah ucapan kalian terhadap mereka (para isteri) serta perbaguslah perilaku dan penampilan kalian sesuai dengan kemampuan. Sebagaimana engkau menyukai bila dia (isteri) berbuat demikian, maka engkau juga berbuat yang sama. Allah Ta’ala berfirman dalam hal ini “Dan para isteri memiliki hak yang seimbang dengan kewajibannya menurut cara yang ma’ruf.” (Al-Baqarah: 228)

Rasulullah SAW sendiri telah bersabda: “Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap keluarganya (isterinya). Dan aku adalah orang yang paling baik di antara kalian terhadap keluarga (isteri)-ku.”


Termasuk akhlak Nabi SAW beliau sangat baik pergaulannya dengan para isterinya. Wajahnya senantiasa berseri-seri, suka bersenda gurau dan ramah dengan isteri, bersikap lemah-lembut terhadap mereka dan melapangkan mereka dalam hal nafkah serta tertawa bersama mereka. sehinggakan beliau pernah mengajak ‘Aisyah Ummul Mukminin r.anha berlumba-lumba dalam rangka menunjukkan cinta dan kasih sayang beliau terhadapnya....”
(Tafsir Ibnu Katsir, 2/173)

2)Wanita..tempat mereka bukan hanya Di DAPUR!!

"...bekerja dan mencari nafkah adalah wajib bagi lelaki yang tiada sebarang keuzuran tubuh dan aqal bagi menanggung isteri dan keluarganya manakala wanita pada asasnya, hukum Islam meletakkannya untuk berperanan di rumah dan keluarga bagaimanapun wanita tidak dilarang bekerja di luar rumah jika terdapat keperluan serta mampu menepati syarat-syarat yang ditetapkan Islam. Isu ini tidak dibincangkan meluas di zaman Nabi atau sahabat kerana terlalu kurang keperluan untuk itu pada zaman tersebut..."
(Ust. Zaharuddin, Artikel Hukum Wanita Kerjaya Beserta Keputusan Majlis Fiqh Dunia,Dr. Muhammad 'Uqlah, Nizam Al-Usrah, Al-Mar'ah Bayna Al-bayt Wal Mujtama', 2/282)

Para Ummahat di zaman Rasulullah SAW menjadi doktor, dan perawat kepada sabahat-sahabat Rasulullah SAW yang luka dan cedera di medan perang.

".....Rasulullah bertanding (lumba lari) dengan saya dan saya menang. Kemudian saya berhenti, sehingga ketika badan saya menjadi gemuk, Rasulullah bertanding (lumba lari) lagi dengan saya dan dia menang, kemudian ia bersabda: Kemenangan ini untuk kemenangan itu...."
(H.Riwayat Ahmad dan Abu Daud, Al-Qardhawi, Al-Halal wal Haram)

3)Tajdid perlukan kekuatan walaupun berseorangan..

اَلْجَمَاعَةُ مَا وَافَقَ الْحَقَّ وَاِنْ كُنْتَ وَحْدَكَ

".....Al-Jamaah (berjamaah) atau (yang dikatakan berada dalam jamaah) ialah apabila (engkau) mengikuti kebenaran sekalipun engkau hanya seorang diri (keseorangan)....."
(H.Riwayat Baihaqi. الحوادث والبدع Al-Madkhali)

4)Perubahan tidak boleh dilakukan secara mendesak dan mendadak..

5)Wanita bukanlah alat suami tetapi sayap dalam keluarga..

6)Berpoligami itu harus, tetapi, berlaku adillah kepada isteri-isteri..Jika tidak, cukuplah dengan seorang dan bahagiakanlah seadanya..

7)Islam meraikan fitrah ummatnya dan kebebasan..Namun, kebebasan tersebut biarlah terikat dengan Al-Quran dan Sunnah (tidak menyanggahinya)

Komen :

1)Isu novel tidak patut dijadikan isu "Tajdid"..hehe..sepatutnya tukar bab lain..

2)Adegan suami isteri yang tidak patut ditonton wajib dibuang dari filem ini..

3)Ada gambar imam-imam orang syiah..tergantung kat dinding..kalau tak silap lah...

wassalam...

4 comments:

JwiSa said...

"..harap cerita sebegini akan muncul terus menerus sehingga bisa menghapuskan cerita karut-marut di TV...tidak salah jika dikatakan cerita ini mempunyai nilai yang lebih besar dan banyak manfaatnya berbanding cerita seperti Ayat-Ayat Cinta yang menjadi kegilaan ramai mahasiswa.."

lbh kurang mcmni la bunyinye komen Kang Abiq (Penulis Ayat-Ayat Cinta) terhadap crite ni.

Memang crite ni menggugah semangat muslimah. Wanita Berkalong Sorban!

Hadi Mahdi Muhtadi said...

salamzz.
wah lama x dengar cerita.
saya belum berpeluang menonton filem ini. walaupun sudah banyak komentar yang didengar. biarlah. sampai saya tengok, x nak bwat conclusion dulu.
tapi, bottom line is, sekarang zaman media. realiti adalah apa saja kata media, walaupun sebenarnya ia hanya suatu persepsi. dan dalam dunia maya, realiti adalah persepsinya.

apa pun, sebagai muslim, media cukup penting. sebab itu kita memerlukan ramai orang untuk mengisi, bukan sahaja menjadi alternatif (yang sudah pasti dtg dgn bnyak shortcomings nya)bahkan mendepani dan mengetuai media arus perdana.

kita yang akan menceritakan kisah-kisah kita dengan sudut pandang kita, dan cara kita.kalau tidak islam kita akan diceritakn oleh orang bukan islam sendiri@ muslim-tapi non-prsctising.

what say you?

Azrul Azly said...

Salam. Abduh.. Apa khabar?

Filem ini di Indonesia ada sedikit kontroversi.

Tifatul Desak Film Perempuan Berkalung Sorban Dikoreksi
http://www.detiknews.com/read/2009/02/06/120535/1080533/10/tifatul-desak-film-perempuan-berkalung-sorban-dikoreksi

Imam Besar Istiqlal Serukan Boikot Film Perempuan Berkalung Sorban
http://www.suaramedia.com/nasional/imam-besar-istiqlal-serukan-boikot-film-perempuan-berkalung-sorban.html

nik mohd abduh b. nik mhd nor said...

salam alayk..

ya benar..telah mendapat bantahan orang ramai dan diminta untuk diboikot filem ini..

namun,
ana melihat ianya dari satu sudut yang lain..filem ini cuba menggambarkan golongan konservatif yang telah secara salah memahami hakikat dan tasawur Islam itu..walaupun orang ramai nampak dari sudut yang lain (cuba menghina Islam)..ya,memang benar,Islam bukan sebegitu..Sebab itulah ditonjolkan watak contra (aisya) untuk menjernihkan pemahaman ghuluw golongan yang mendakwa mereka memahami Islam..

jadi,ditonjolkan watak seorang perempuan yang cuba membawa arus perubahan/tajdid agar menjadikan Islam itu indah dan bukan difahami secara ghuluw oleh sesetengah agamawan..

perkara ini benar-benar berlaku juga di malaysia sewaktu masa dahulu dan sehingga sekarang, masih ada yang tersisa..

konteksnya : golongan konservatif telah menyalahgunakan Islam dan menjadikan Islam itu sangat sempit..