Adakah Kita Golonga Yang Bekerja? Atau Lebih Banyak Bercakap?

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh...

Ini adalah nasihatku buat sekalian dai'e yang memahami dan mengaku beriman di atas manhaj Rasulullah SAW..juga peringatan buat diriku..agar kita semua tidak tenggelam dengan perkara-perkara yang tidak membantu usaha dakwah kita..tarbiah kita..

من اراد ان يسلم من الغيبة فليسد على نفسه باب الظنون فمن سلم من الظن سلم من التجسس ومن سلم من التجسس سلم من الغيبة…
الغيبة تقود الى الحسد والحسد يقود الى النميمة والنميمة تقود الى الكذبHarap siapa yang membaca tulisan ini..sama-samalah kita istighfar dan jauhi sikap-sikap yang disebutkan di atas tadi..ianya diambil daripada petikan buku Al-Awaiq karangan Muhammad Ahmad Ar-Rasyid (nama samarannya)..cari sendiri di helaian mana dan tadabbur lah kata-kata di atas...

lihatlah sekeliling anda..apakah usaha dakwah yang telah kita lakukan..adakah hanya dengan mentajmik manusia kemudian kita merasakan cukup dengan apa yang ada? nah...tanya pada diri kita semua apakah sudah kita jadikan masyarakat kita memahami erti kata Islam sebenar? apakah kita seharian sibuk memikirkan bagaimana harus kita ubah masyarakat sekeliling kita?

atau kita hanya sibuk dengan isu-isu yang tidak membantu ummah..atau sibuk dengan perbandingan antara jemaah..atau sibuk menyatakan kitalah yang paling benar dan yang lainlah yang salah...atau sibuk dengan fitnah-fitnah yang timbul..apakah kita selalu memikirkan apakah yang bakal terjadi pada mad'u kita? bagaimanakah masa depan mereka..? begitu juga apakah nasib keluarga kita di malaysia..sejauh mana dakwah kita sampai kepada mereka...apakah keluarga kita telah menikmati nikmat dakwah sebagaimana yang kita nikmati..? nah..kita letakkan gambar ibu kita..ayah kita..adik kita..abang kita..sertai jiran2 tetangga kita..ahlil bait kita..adakah mereka semua telah merasakan nikmat fikrah ini..nikmat tarbiah yang Allah janjikan syurga..mari kita renungkan...sejauh manakah kita telah beriman dengan ayat-ayat Allah :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يؤمرون

"...Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka yang bahan-bahan bakarannya: Manusia dan batu (berhala); Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan..."
(At-Tahrim : 6)

وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ أَيْنَمَا تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَمِيعًا
إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ


ertinya : "...Dan bagi tiap-tiap umat ada arah (kiblat) yang masing-masing menujunya; oleh itu berlumba-lumbalah kamu mengerjakan kebaikan; kerana di mana sahaja kamu berada maka Allah tetap akan membawa kamu semua (berhimpun pada hari kiamat untuk menerima balasan); sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu...."
(Al-Baqarah : 148)

Allah berfirman :


وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

ertinya : "...Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa...."
(Ali-Imran : 133)

Allah berfirman pada ayat lain :

يَا أَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوا لاَ تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيِ اللهِ وَرَسُوْلِهِ وَاتَّقُوا اللهَ إِنَّ اللهَ سَمِيْعٌ عَلِيْمٌ

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kalian mendahului Allah dan Rasul-Nya dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Al-Hujurat: 1)

Rasulullah SAW bersabda :

لاَ تَحْقِرَنَّ مِنَ الْمَعْرُوْفِ شَيْئًا وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أَخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ

“...Janganlah engkau mencela kebaikan sekecil apapun, sekalipun engkau berjumpa dengan saudaramu dengan wajah yang ceria....”
(HR. Muslim no. 4760 dari sahabat Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu)


لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُوْنَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِيْنَ

“Tidak dikatakan sempurna iman setiap orang dari kalian hingga aku lebih dia cintai daripada bapanya, anaknya dan manusia seluruhnya.”
(HR. Al-Bukhari no. 15 dan Muslim no. 44 dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu)


apakah kita memikirkan semua ini...??
persoalan ini wajib ada dalam fikiran kita...kerana dakwah adalah milik Allah...kita wajib melaksanakannya..siapa pun kita..di mana kita berada...seperkara yang perlu diingat..keluarga kita di ghazzah merintih kesakitan...masih wajar lagikah kita berbicara persoalan-persoalan lain?

Mari kita baca beberapa perenggan penting buat semua para dai'e yang cintakan dakwah...siapa sahaja yang membawa seruan Islam, janganlah kita injak-injakkan mereka..


BUKU : ADAKAH KITA GOLONGAN YANG BEKERJA
PENULIS : AS-SYAHID IMAM HASSAN AL-BANNA

هل نحن قوم عمليون؟

بِـسْـــمِ اللهِ الرَّحْمَــنِ الرَّحِيـمِ

قد أجبنا في الرسالة السابقة (إلى أي شئ ندعو الناس)عن سؤال يتردد كثيرا علي أفواه كثير من الناس , فهم كانوا يسألون دائما كلما دعاهم داع إلى تشجيع (جماعة الإخوان المسلمون) والي أي شيء تدعو جماعة الإخوان المسلمون؟ وأحسبني أوضحت مبادئ هذه الدعوة بما يجعل الجواب علي هذا السؤال واضحا لا لبس فيه ولا غموض , وأظنني أجملت لهؤلاء السائلين مبادئ هذه الدعوة في الكلمة الأولى ثم فصلتها في الكلمات التي تلتها فلم يبق عذر للذي يريد أن يتعرف حقيقة دعوة الإخوان إجمالا وتفصيلا .

ADAKAH KITA GOLONGAN YANG BEKERJA?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Dalam risalah “Halatuju Dakwah Kita” saya telah menjawab tentang soalan yang sering dikemukakan oleh ramai pihak. Mereka sering bertanya setiap kali mereka diundang untuk membantu pertubuhan Ikhwan al-Muslimin, apakah sebenarnya yang diperjuangkan oleh pertubuhan Ikhwan al-Muslimin. Saya rasa saya telah menjelaskan prinsip-prinsip dakwah ini dalam risalah tersebut sekaligus menjawab segala persoalan tadi dengan cukup jelas, tiada lagi kekeliruan dan salah faham. Bagi pihak yang bertanya tadi, saya telah gariskan prinsip-prinsip dakwah ini dalam tajuk yang pertama kemudian saya huraikan pula secara terperinci dalam tajuk-tajuk berikutnya. Jadi tiada alasan lagi bagi mereka yang mahu mengenali hakikat dakwah Ikhwan al-Muslimin baik secara ringkas mahupun secara mendalam.

سؤال مهم .. وأصناف سائليه

وبقي سؤال آخر يتردد كثيرا علي أفواه الناس كذلك كلما دعاهم داع إلى تشجيع هذه الجماعة , التي تدأب علي العمل ليل نهار لا تبتغي من أحد جزاء ولا شكورا , ولا تعمل إلا لله وحده ولا تعتمد في خطواتها إلا علي تأييده ونصره وما النصر إلا من عند الله , وشعار كل عامل من العاملين : إن أريد إلا الإصلاح ما استطعت وما توفيقي إلا بالله عليه توكلت وإليه أنيب . هذا السؤال الآخر أن يقول لك ذلك الذي تدعوه في استهانة وإعراض غالبا :

Namun masih ada satu soalan lagi yang sering diperkatakan oleh orang ramai setiap kali mereka diajak membantu dakwah ini, dakwah yang sentiasa bekerja siang dan malam tanpa mengharapkan balasan atau sanjungan daripada sesiapa, sebaliknya dakwah ini hanya bekerja kerana Allah sahaja. Dalam setiap langkahnya, dakwah ini hanyamengharapkan bantuan dan dokongan Allah. Hanya daripada Allah sahaja akan tiba segala bantuan. Slogan mereka yang bekerja dalam dakwah ini ialah:

Aku hanya bertujuan hendak memperbaiki sedaya upayaku; dan tiadalah aku akan beroleh taufik untuk menjayakannya melainkan dengan pertolongan Allah. Kepada Allah jualah aku berserah diri dan kepadaNyalah aku kembali. (Hud: 88) Soalan ini biasanya lahir dalam bentuk sindiran atau rasa curiga daripada mereka yang saudara dakwah.


وهل هذه الجماعة جماعة عملية ؟ وهل أعضاؤها قوم عمليون ؟

Adakah jamaah ini jamaah yang praktikal?
Atau adakah anggota jamaah ini adalah orang-orang yang praktikal juga?

وهذا السائل أحد أصناف من الناس ...
إما شخص متهكم مستهتر لا يعنيه إلا أمر نفسه , ولا يقصد من إلقاء هذا السؤال إلا أن يهزأ بالجماعات والدعوات والمبادئ والمصلحين , لأنه لا يدين بغير مصلحته الشخصية , ولا يهمه من أمر الناس إلا الناحية التي يستغلهم منها لفائدتهم فقط .. أو هو شخص غافل عن نفسه وعن الناس جميعا فلا غاية ولا وسيلة ولا فكر ولا عقيدة ..

Soalannya :

Orang yang bertanya ini mungkin terdiri daripada salah satu kumpulan manusia berikut :

Seorang yang tidak bertanggungjawab dan hanya mementingkan diri sendiri. Soalan yang dilontarkan ini tidaklah bermaksud melainkan hanya bertujuan memperkecilkan jamaah-jamaah, dakwah-dakwah, prinsip-prinsip dan penggerak perubahan yang ada. Apa yang penting bagi mereka ialah kepentingan peribadinya. Bagi golongan ini isu masyarakat yang penting hanyalah isu yang boleh digunakan untuk kepentingan diri mereka. Orang ini juga mungkin orang yang hidup dalam dunia sendiri, mereka tiada tujuan, tiada wawasan dan tiada pegangan.

وإما شخص مغرم بتشقيق الكلام وتنميق الجمل والعبارات وإرسال الألفاظ فخمة ضخمة ليقول السامعون إنه عالم , وليظن الناس أنه علي شئ وليس هو علي شئ وليلقي في روعك أنه يود العمل ولا يقعده عن مزاولته إلا أنه لا يجد الطريق العملي إليه , وهو يعلم كذب نفسه في هذه الدعوى وإنما يتخذها ستارا يغطي به قصوره وخوره وأنانيته وأثرته ....وإما شخص يحاول تعجيز من يدعوه ليتخذ من عجزه عن الإجابة عذراً للقعود بالعلة
للخمول والمكسلة ، وسبباً للانصراف عن العمل

Orang ini juga mungkin golongan yang gemar bermain bahasa, suka melahirkan katakata yang berbelit dan cenderung melahirkan ucapan yang hebat-hebat supaya para pendengar akan memuji mereka sebagai orang yang bijak. Mereka mahu masyarakat melihat mereka ini hebat sedangkan mereka sebenarnya tiada memiliki apa-apa. Selain itu mereka juga mahu kamu menyangka mereka ini mahu bekerja. Mereka tidak melaksanakannya kerana mereka belum tahu cara untuk melaksanakannya. Namun mereka sedar mereka sebenarnya membohongi diri mereka sendiri. Apa yang mereka lakukan ini sebenarnya hanya untuk menutup kelemahan dan keegoan mereka. Orang ini juga mungkin adalah golongan yang mahu melemahkan semangat orang yang menyeru mereka supaya kelemahan pendakwah ini nanti akan menjadi alasan untuk mereka terus berpeluk tubuh, culas dan menjadi sebab untuk tidak beramal.


وآية ذلك عند هؤلاء جميعاً أنك إذا فاجأتهم بالطريق العمليّ , وأوضحت لهم مناهج العمل المثمر , وأخذت بأبصارهم وأسماعهم وعقولهم وأيديهم إلى الطريق المستقيم لوّوا رؤوسهم وحاروا في أمرهم وأسقط في أيديهم , وظهر الاضطراب والتردد في ألفاظهم وحركاتهم وسكناتهم وأخذوا ينتحلون المعاذير ويرجئونك إلى وقت الفراغ ويتخلصون منك بمختلف الوسائل ، ذلك بعد آن يكونوا أمضوك اعتراضاً وأجهدوك نقاشاً ومحاوره ، ورأيتهم بعد ذلك يصدون وهم مستكبرون .

Buktinya, jika anda dapat kemukakan kepada mereka cara untuk beramal dan anda gariskan kepada mereka langkah-langkah yang produktif kemudian apabila anda alihkan mata, telinga, akal dan tangan mereka ke arah jalan yang benar nescaya mereka akan memalingkan wajah mereka, kebingungan, teragak-agak untuk bercakap dan bertindak. Akhirnya mereka akan mencari segala alasan dan cara untuk melarikan diri daripada anda. Itupun setelah mereka kemukakan kepada anda pelbagai kritikan. Setelah mereka berdebat serta berbahas namun akhirnya mereka meninggalkan anda dengan penuh angkuh.


وإنما مثلهم في ذلك كالذي حدثوا أن رجلاً أعد سيفا قاطعاً ورمحاً نافذاً وعدةً وسلاحاً ، وأخذ كل ليلة ينظر إليها ويتحرق أسفا ً لأنه لا يرى خصما أمامه يُظهر في نزاله براعته ويؤيد بحربه شجاعته ، فأرادت امرأة أن تختبر صدق قوله ، فأيقظته ذات ليلة مع السحر ونادته بلهجة المستغيث : قم أبا فلان فقد طرقتنا الخيل ، فاستيقظ فزعا تعلوه صفرة الجبن وتهز أوصاله رعدة الخوف ، وأخذ يردد في ذهول واضطراب : الخيل.. الخيل.. لا يزيد على ذلك ولا يحاول أن يدفع عن نفسه ، وأصبح الصبح وقد ذهب عقله خوفاً وإشفاقا ، وطار لبه وجلا ورعبا ، وما نازل خصما ولا رأى عدوا ، وذلك كما قال القائل :

وإذا ما خلا الجبان بأرض طلب الطعن وحده والنزالا

Mereka ini ibarat seorang lelaki yang menyiapkan pedang yang tajam, tombak yang berkilauan dan pelbagai senjata lain kemudian setiap malam melihat kesemua senjata ini sambil menunjukkan rasa kesalnya kerana tiada seorang musuh pun di hadapannya untuk dia memperlihatkan kehebatan dan keberaniannya. Lantas isterinya cuba menguji kesungguhannya. Suatu malam si isteri mengejutkan suaminya sambil menjerit meminta tolong: “Bangun, bang kita telah diserang seekor kuda.” Lantas lelaki ini terjaga ketakutan dengan muka yang pucat dan menggigil sambil mulutnya tidak henti-henti menyebut, “kuda, kuda”. Itu sahaja yang dilakukannya tanpa cuba untuk menyelamatkan diri. Menjelang pagi, lelaki ini sudah tidak tentu arah akibat ketakutan. Walaupun dia tidak berhadapan dengan musuh ataupun melihat musuh. Inilah yang diungkapkan oleh seorang penyair:

Apabila si pengecut bersendirian di tengah medan

Dia akan mencabar mengangkat senjata menuntut peperangan.

بل كما قال الله تبارك وتعالى :

(قَدْ يَعْلَمُ اللهُ الْمُعَوِّقِينَ مِنْكُمْ وَالْقَائِلِينَ لإِخْوَانِهِمْ هَلُمَّ إِلَيْنَا وَلا يَأْتُونَ الْبَأْسَ إِلا قَلِيلاً , أَشِحَّةً عَلَيْكُمْ فَإِذَا جَاءَ الْخَوْفُ رَأَيْتَهُمْ يَنْظُرُونَ إِلَيْكَ تَدُورُ أَعْيُنُهُمْ كَالَّذِي يُغْشَى عَلَيْهِ مِنَ الْمَوْتِ فَإِذَا ذَهَبَ الْخَوْفُ سَلَقُوكُمْ بِأَلْسِنَةٍ حِدَادٍ أَشِحَّةً عَلَى الْخَيْرِ أُولَئِكَ لَمْ يُؤْمِنُوا فَأَحْبَطَ اللهُ أَعْمَالَهُمْ وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللهِ يَسِيراً) (الأحزاب:18-19) .

Tepat sepertimana firman Allah:

Sesungguhnya Allah mengetahui akan orang-orang (munafik) yang menghalangi di antara kamu, dan orang-orang yang berkata kepada saudara-saudaranya: Marilah bersatu dengan kami, sedang mereka tidak turut berperang melainkan sebentar sahaja. Mereka bersikap bakhil kedekut terhadap kamu (wahai orang-orang mukmin untuk memberikan sebarang pertolongan); dalam pada itu apabila datang (ancaman musuh yang menimbulkan) ketakutan, engkau melihat mereka memandang kepadamu (wahai

Muhammad, meminta pertolonganmu) dengan keadaan mata mereka berputar seperti orang yang pengsan semasa hampir mati. Kemudian apabila hilang perasaan takut itu, mereka mencela kamu dengan lidah yang tajam, sambil mereka tamakkan kebaikan (yang diberikan Allah kepada kamu). Mereka itu tidak beriman, lalu Allah gugurkan amalamal mereka. Dan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah melaksanakannya. (Al-Ahzab: 18-19)

وليس لنا مع هذا الألوان من الناس قول وليس لهم عندنا جواب إلا أن نقول لهم : سلام عليكم لا نبتغى الجاهلين . وما لهؤلاء كتبنا ولا إياهم خطبنا . فلقد أملنا فيهم الخير طويلا ، انخدعنا بمعسول دعاويهم وعذب ألفاظهم حينا .. ثم تكشف أمرهم عن وقت أضيع ، ومجهود عقيم ، وتعويق عن الطريق , ورأينا منهم ضروبا وألوانا وأصنافا وأشكالا جعلت النفس لا تركن إليهم ولا تعتمد في شأن من الشؤون مهما كان صغيرا عليهم .

Tiada apa yang ingin kita perkatakan kepada manusia-manusia seperti ini. Kitapun tiada sebarang jawapan untuk diberikan kepada mereka. Cuma untuk mereka kita katakan: Salam sejahtera kepada kamu, kami tidak mahu bersama dengan orang-orang yang jahil. Tulisan kita bukan ditujukan untuk mereka dan ceramah kita juga bukan untuk mereka. Kita telah terlalu lama menaruh harapan pada mereka dan kita telah terpedaya dengan kata-kata manis mereka. Namun akhirnya sikap sebenar mereka terbongkar juga setelah banyak masa terbuang, banyak tenaga disia-siakan dan kelancaran jalan kita terbantut. Kita mengenali semua golongan ini dengan pelbagai rupa dan gaya mereka. Kini diri ini sudah tidak lagi yakin dengan mereka dan tidak akan mengharapkan mereka dalam apa juga hal walau sekecil mana sekalipun.


وهناك صنف آخر من الناس قليل بعدده كثير بجهده , نادر ولكنه مبارك ميمون ، يسألك هذا السؤال إذا دعوته المشاركة والتشجيع بغيرة وإخلاص، إنه غيور تملأ الغيرة قلبه ، عامل يود لو علم طريق العمل المثمر ليندفع فيها ، مجاهدا ولكنه لا يرى الميدان الذي تظهر فيه بطولته ، خبر الناس ودرس الهيئات وتقلب في الجماعات فلم يرى ما يملأ نفسه ويشبع نهمته ويسكن فؤاده ويقر ثأر شعوره ويرضي يقظة ضميره ، ولو رآه لكان أول الصف ولعد في الميدان بألف ، ولكان في حلبة العاملين سابقا مجليا سائل الغرة ممسوح الجبين .


Walau bagaimanapun ada sekumpulan manusia yang jumlah mereka sedikit tetapi usaha mereka hebat. Kumpulan seperti ini jarang sekali wujud tetapi mereka diberkati dan boleh diharapkan. Mereka akan bertanya soalan ini dengan penuh semangat dan ikhlas kepada anda apabila anda mengajak mereka untuk bersama anda dan membantu anda. Semangat ini mendorong mereka untuk bekerja jika mereka tahu cara bekerja yang boleh membuahkan hasil. Semangat ini akan mendorong mereka untuk bermujahadah Cuma mereka tidak bertemu dengan ruang untuk menampilkan kehebatan sebenar mereka. Mereka bersama dengan masyarakat, mereka mengkaji semua pertubuhan, mereka aktif bersama pelbagai jamaah. Namun mereka masih belum bertemu dengan sesuatu yang dapat memenuhi kehendak mereka. Sesuatu yang sesuai dengan kemahuan mereka, meyakinkan hati mereka, bertepatan dengan semangat dan jiwa mereka. Jika mereka ini bertemu dengan apa yang dikehendaki sudah tentu mereka akan berada di barisan hadapan. Malah kewujudan mereka ini walaupun seorang di medan sama seumpama seribu orang. Nescaya mereka akan berada bersama mereka yang bekerja mencurahkan segala tenaga dan keringat.


هذا الصنف هو الحلقة المفقودة والضالة المنشودة ، وأنا على ثقة أنه إن وقع في أذنه هذا النداء وتلقى فؤاده هذا النجاء لن يكون إلا أحد الرجلين : إما عامل مع المجدين ، وإما عاطف من المحبين ، ولن يكون غير ذلك أبدا . فهو إن لم يكن للفكرة فلن يكون عليها . ولهذا الصنف نكتب .. وإياه نخاطب ومعه نتفاهم ..وان الله وحده هو الذي يختار جنده وينتخب صفوة العاملين له : (إِنَّكَ لا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَكِنَّ اللهَ يَهْدِي مَنْ يَشَاءُ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ) (القصص:56) , ولعلنا نوفق إلى ما قصدنا إليه .. والله يقول الحق وهو يهدى السبيل .

Kumpulan manusia seperti inilah yang sedang dicari-cari. Saya yakin jika mereka ini terdengar seruan ini dan menerima harapan ini nescaya mereka akan menjadi orang yang akan bekerja bersama mereka yang gigih atau mereka akan menjadi orang yang bersimpati bersama mereka yang mencintai jalan ini. Mereka ini tidak akan beralih kepada yang lain. Sekiranya mereka tidak bersama gagasan ini mereka tidak akan menentang gagasan ini. Tulisan ini kita tujukan kepada kumpulan manusia seperti ini. Kepada mereka inilah kita sampaikan ceramah kita. Kita cuba pupuk persefahaman bersama mereka. Walau bagaimanapun hanya Allah sahaja yang memilih tenteraNya dan memilih mereka yang akan bekerja untukNya.

Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya. (Al-Qasas: 56)

Semoga kita dipimpin ke arah yang kita ingini ini dan Allah pasti benar. Dialah yang

memimpin jalan ini.


للغيورين من أبناء الإسلام

Buat Umat Islam Yang Bersemangat Tinggi

لهذا الصنف :الكريم المعادن ، النفيس الجواهر ،العالي الهمة ، النبيل النفس ، الذي يود العمل ويتمناه ، ويقعد بهم عن تحقيق أمنيته قول القائل :

وزهدي في الناس معرفتي بهم
وطول اختباري صاحبا بعد صاحب
فلم ترني الأيام خِـلا تسـرني مبـاديه إلا سـاءنى في العواقـبBuat manusia seperti ini yang diibarat umpama permata yang berharga, semangat mereka tinggi, jiwa mereka suci, mereka mahu dan sentiasa bersedia untuk bekerja. Cuma mungkin ada sesuatu yang menghalang mereka, seperti kata penyair:

Aku tinggalkan manusia kerana aku mengenali mereka
Telah banyak pengalamanku bersama teman demi teman
Setiap hari, aku gembira menyambut permulaannya
Namun akhirnya aku sedih melihat penghujungnya.


Buat mereka ini kita katakan:


نقول: أنت الآن أمام دعوة جديدة وقوم ناشئين يدعونك إلى العمل معهم والانضمام إليهم والسعي بجوارهم إلى الغاية التي هي أمل كل مسلم ورجاء كل مؤمن ، ومن حقك أن تسأل عن مدي وسائلهم العملية ، ومن واجبك أن تتحرى وتتفقه فيما يدعونك إليه. ولقد أعجبني من صديق دعوته إلى جماعتنا أنه كان يراجعني في كل كلمه ويقف أمام كل عبارة ويناقش كل وسيله حتى إذا اقتنعت نفسه قال كلمته فما زالت مرعية الجانب محققه المعني واضحة الأثر ، وما زال هو العامل المجد إلى الآن وأرجو أن يظل كذلك بحول الله تعالى . ولكنا مع هذا نسوق لمثل هذا الأخ الكريم هذه الملاحظات : -


Anda kini berada di hadapan sebuah dakwah baru bersama manusia yang bangkit mengajak anda supaya bekerja bersama mereka, bergabung bersama mereka, bekerja dalam kumpulan mereka menuju ke matlamat yang menjadi harapan dan impian setiap muslim dan mukmin. Anda berhak untuk bertanya sejauhmana keberkesanan agenda dakwah ini. Malah anda perlu menilai dan memahami apakah yang mereka kemukakan kepada anda ini. Saya kagum dengan seorang teman yang saya pelawa untuk bersama jamaah kita ini, dia membincangkan semua kata-kata saya, dia cuba memahami setiap perkara dan dia membahaskan setiap agenda sehingga setelah dia yakin dia meluahkan kata-katanya yang sehingga kini masih dipelihara dan dikotakannya. Dia sehingga kini masih menjadi orang yang gigih bekerja. Saya berharap semoga dia akan terus demikian dengan izin Allah Taala. Namun bagi orang-orang seperti saudara yang dihormati ini kita kemukakan kepada mereka beberapa perkara :


ألا يرى الأخ معنا أن الأجدر بنا بدل أن نسأل هذا السؤال أن ندخل ضمن الجماعة ونعمل مع العاملين فيها ونلقى بدلونا بين الدلاء ، فان رأينا خيرا ً فذلك , وان كانت الأخرى فطريق الانفصال واضحة ، ولا سيما إذا كان الباب على مصراعيه لمن يدخل أو يخرج وكانت أعمال الجماعة جلية على المكشوف كما يقولون لا خفاء بها ولا سر فيها ؟ ولقد حدثوا أن النحويين اختلفوا فيما بينهم على عدد أبيات ألفية ابن مالك ، فكان هذا الخلاف مثار جدل عنف لم يوصلهم إلى شيء ، حتى تدخل أحد عقلائهم فأحضر نسخة منها وقال : ها هي ذه عدوها واتفقوا ...فكان في ذلك حسم الخلاف .


Tidakkah saudara sependapat dengan kami bahawa daripada kita kemukakan semua soalan ini adalah lebih baik kita terus sertai jamaah ini. Kita bekerja berganding bahu bersama para aktivisnya. Jika kita lihat apa yang dilakukan itu baik kita teruskan. Jika tidak, jalan keluar terbuka luas terutama pintu untuk sesiapa sahaja keluar dan masuk. Seperti yang diperkatakan, semua tindakan jamaah ini nampak jelas. Tiada perkara yang disembunyikan dan tiada perkara yang dirahsiakan? Terdapat suatu kisah di mana suatu ketika ahli-ahli bahasa tidak sependapat tentang jumlah rangkap syair Alfiyah Ibnu Malik. Perselisihan yang timbul ini nampaknya tiada jalan penyelesaian sehinggalah suatu ketika Tindakan pakar tersebut berjaya menyelesaikan masalah mereka.

هذه جماعة الإخوان يا عزيزي في كل مكان تنادى الناس وتفتح لهم قلبها وبابها وناديها ، فهلم فان رأيت ما تحب فعلى بركة الله وان لم تر ذلك فقل كما قال بشار :

إذا أنكرتني بلدة أو نكرتها خرجت مع البازي على سواد

أولاً يرى الأخ معنا أن الجماعات هي الأفراد منضمة ، فإذا كان كل فرد يسأل هذا السؤال فأين الجماعة إذن ؟ هذه خدعة عقلية يقع فيها كثير من الناس ، فأنت إذا شئت أن تعرف الكرسي قلت هو جسم يتركب من مقعد ومسند وأربع أرجل ، ولكن ألست ترى أن هذه خديعة وان ذلك ليس بصحيح ، فهل الجسم غير هذه الثلاثة ؟ وإذا جردت الكرسي من أرجله ومقعده ومسنده فهل يبقى هناك جسم أو أثر يصح أن تطلق عليه صفة الوجود فضلا عن الصفات الأخرى؟


Saudara yang dihormati, inilah pertubuhan Ikhwan al-Muslimin, di mana jua mereka berada mereka mengajak manusia, mereka membuka hati, pintu dan markas mereka kepada semua manusia. Oleh itu marilah bersama-sama kami. Jika anda lihat ada sesuatu yang sesuai dengan anda maka ianya berkat daripada Allah. Namun jika sebaliknya, katakanlah sebagaimana kata Bashar:

“Jika satu kampung tidak mempedulikan aku atau aku tidak mempedulikannya
Nescaya aku akan keluar bersama sang helang ke tengah malam yang gelap gelita.”

Tidakkah saudara sependapat dengan kami bahawa sebuah jamaah bererti gabungan sekumpulan individu, jika semua orang bertanya soalan ini maka di mana letaknya sebuah jamaah? Sebenarnya ini adalah mainan akal yang sering berlaku pada ramai manusia. Jika anda ingin takrifkan sebuah kerusi anda akan katakan ia adalah sebuah struktur yang terdiri daripada tempat duduk, tempat sandar dan empat kaki. Namun tidakkah anda rasakan ini hanyalah mainan akal. Bukankah itu tidak benar kerana bukankah struktur itu mesti terdiri daripada ketiga-tiga elemen tadi. Jika sebuah kerusi dipisahkan daripada kaki, tempat duduk dan tempat sandarnya adakah masih ada lagi struktur tersebut? Adakah masih wujud lagi kerusi tersebut?


كذلك يخدع الناس أنفسهم في قضية الجماعات والأفراد ، فهم يظنون أن الجماعات شيء والأفراد شيء وما الجماعات في الحقيقة إلا أفراد ، وما الأفراد إلا حقائق الجماعات ولبنات بنائها ، فإذا تنافرت هذه اللبنات وأخذ كل فرد يسأل عن الجماعة... فأين الجماعة إذن؟ ومن السائل ومن المسئول؟ وإنما أوقعنا في هذه الورطة ما عودناه من خلق التواكل الذي جعلنا نترك العبء كله لفرد واحد أو يدفعه كل منا على أخيه ففلا يزال مهملا لا يستقر على حال ولا ينهض به أحد ، وها أنا ذا أصارح كل الغيورين من أبناء الإسلام بأن كل جماعة إسلامية في هذا العصر محتاجة أشد الحاجة إلى الفرد العامل المفكر .. إلى العنصر الجريء المنتج . فحرام على ككل منت آنس من نفسه شيئا من هذا أن يتأخر عن النفير دقيقة واحدة .

Demikianlah bagaimana manusia menipu diri mereka sendiri. Mereka merasakan jamaah dan individu adalah dua perkara yang berlainan. Pada hakikatnya jamaah adalah individu itu sendiri dan individu adalah jamaah itu sendiri. Individu menjadi sel-sel yang membina jamaah tersebut. Jika semua sel ini bertaburan dan setiap individu bertanya tentang apa itu jamaah, maka di manakah jamaah itu? Siapakah yang bertanya dan siapakah yang ditanya? Kesilapan ini timbul kerana sikap terlalu berserah menyebabkan kita selalu menyerahkan sesuatu tanggungjawab kepada hanya seseorang atau masing-masing menolak kepada seseorang. Seterusnya orang ini dibiarkan bersendirian tanpa ada sesiapa yang membantunya. Di sini ingin saya tegaskan kepada sesiapa sahaja di kalangan umat Islam yang bersemangat tinggi, mana-mana jamaah Islam di zaman ini amat-amat memerlukan individu-individu yang mahu bekerja dan berfikir. Mereka memerlukan orang-orang yang berani dan produktif. Oleh itu, diharamkan kepada sesiapa sahaja yang memahami hakikat ini untuk melewatkan diri menyahut seruan ini walaupun sesaat.


أولا يرى ـ أيده الله وأيد به ـ أن عليه أن يدخل إلى الجماعة التي تدعوه فان وجدها عملية كما يحب قرت عينه وفرحت نفسه ، وان لم يجدها كذلك حملها بوضوح شخصيته وقوة تأثيره على ما يجب من وسائل العمل ، فان لم تستقم له كان قد أعذر إلى ربه ونفسه ولعلهم يتقون ؟ و لاسيما إذا كان الذين يوجهون إليه هذه الدعوة قوم يعلمون أن فوق كل ذي علم عليم ، وأن لكل ذي رأى حقا في إبداء رأيه ، وإن المصطفى صلى الله عليه وسلم وهو أصح الناس رأياً وأنضجهم فكراً وأكبرهم عقلا –أخذ برأي الحباب في بدر وبرأي سلمان في الخندق ، وهم يفرحون بكل من يأخذ بفكرتهم إلى وسائل العمل الصحيح .

Selain itu, tidakkah saudara ini merasakan bahawa dia perlu menyertai mana-mana jamaah yang mengajaknya. Jika dia dapati jamaah tersebut aktif sebagaimana yang sepatutnya dia menerimanya dengan penuh gembira dan lapang dada. Jika apa yang dicari tidak ditemui, dia perlu menggunakan segala kekuatan peribadi dan pengaruhnya untuk mendesak jamaah ini supaya melaksanakan kerja yang wajib tersebut. Jika dia gagal untuk mengubah jamaah ini ia bermakna dia kini mempunyai alasan daripada tuhan dan dirinya sendiri. Mudah-mudahan anggota jamaah ini bertakwa. Langkah ini adalah perlu lebih-lebih lagi jika jamaah yang menyampaikan dakwah kepadanya itu ialah jamaah yang memahami bahawa sentiasa ada orang yang lebih tahu daripada mereka. Jamaah tersebut memahami bahawa setiap orang yang mempunyai pendapat berhak untuk menyuarakan pendapatnya. Malah Nabi s.a.w., seorang yang mempunyai pendapat dan akal yang paling bernas dan matang tidak keberatan untuk menerima pendapat al-Hubab dalam Perang Badar dan pendapat Salman ketika Perang Khandak. Mereka ini sentiasa gembira menerima sesiapa sahaja yang bersedia membawa fikrah mereka ke arah amal yang sahih.


أولا يرى الأخ كذلك أنه إن كان قد جرب مرة أو مرتين أو فوق ذلك فان ذلك لا ييئسه ومن واجبه أن يعاود الكره مرات حتى يظفر بأمنيته ويصادف بغيته ، فانه إن قنط فاته بذلك خير كثير ؟ كالذي حدثوا أن صيادا ظفر بسمكه كبيرة ثم رأى في قاع الماء صدفة ظنها لؤلؤه فترك السمكة وأخذ الصدفة ، فلما رآها ندم على ما فرط منه ثم وقع له حوت صغير وعرضت لؤلؤة ظنها صدفة فأعرض عنها وقنع بحوته ففاته خير كثير . أو كالذي حدثوا أن بطة في غدير رأت في الماء ظلا ظنته سمكه فأخذت تهوى بمنقارها تلتقطه حتى أتعبها ذلك فتركته غاضبة ، ثم عرضت لها سمكة فظنتها ظلا وتركتها ففاتتها الفرصة السانحة وخسرت الأمنية المطلوبة .

هذه ملاحظات نتقدم بها إلى الذين يريدون أن يعملوا للإسلام من أبنائه الغيورين ، وهي جديرة بالنظر فيما نعتقد . وندعوهم بدعوة الإخوان المسلمين ، فعليهم أن يجربوا ولا يتواكلوا ، ويندمجوا فإن وجدوا صالحا شجعوه , وإن وجدوا معوجا أقاموه ، ولاتكن تجربتهم حائلا بينهم وبين التقدم ، ونأمل أن يروا من الإخوان ما تقر به أعينهم أن شاء الله تعالى ، وإنا موجزون بعض ذلك في الكلمات التالية.

Tidakkah saudara ini juga sependapat bahawa walaupun telah sekali atau dua kali atau lebih pengalaman yang dilalui namun itu tidak bermakna dia boleh berputus asa. Dia perlu melakukannya berulang kali sehingga dia beroleh apa yang diidamkannya. Jika dia berputus asa dia sendiri yang akan rugi. Ada diceritakan seorang pemburu berjaya memperolehi seekor ikan yang besar kemudian tiba-tiba dia ternampak cengkerang yang disangkanya mutiara. Lantas dia membuang ikan yang telah ditangkapnya dan mengambil cengkerang itu. Apabila dia melihat isinya dia rasa menyesal kerana mensia-siakan apa yang telah diperolehinya. Setelah itu, dia berjaya pula menangkap seekor ikan kecil. Tiba tiba dia ternampak sebiji mutiara yang disangkanya cengkerang. mutiara itu dan berpada dengan ikan kecil yang telah ditangkapnya. Ini bermakna dia telah kerugian besar sekali lagi. Demikian juga cerita seekor itik di sebuah kolam. Itik ini ternampak bayang-bayang dalam air yang disangkanya seekor ikan. Lalu dia menyudunyudu dengan paruhnya untuk menangkap ikan tersebut hingga akhirnya dia keletihan. Dengan rasa marah dia meninggalkannya. Setelah itu, seekor ikan lalu berhampiran dengannya tetapi dia menyangka ikan itu adalah bayang-bayang. Dia membiarkan sahaja ikan itu berlalu. Jadi ikan ini telah kehilangan peluangnya dan terlepas segala impiannya. Saya kemukakan segala pandangan ini kepada umat Islam yang bersemangat mahu bekerja untuk Islam. Saya rasa semua pandangan ini perlu diberikan perhatian. Saya mengajak mereka untuk memahami dakwah Ikhwan al-Muslimin. Mereka perlu mencuba dan jangan berserah sahaja. Mereka perlu menggabungkan diri bersama. Jika mereka temui sesuatu yang baik mereka perlu berikan sokongan. Jika mereka temui perkara yang menyeleweng mereka perlu perbetulkan. Jangan jadikan pengalaman mereka sebagai penghalang untuk mereka ke hadapan. Kami berharap mereka akan dapat lihat sesuatu yang akan menarik perhatian mereka apabila mereka melihat Ikhwan, dengan izin Allah. Saya akan jelaskan lagi masalah ini dalam tajuk berikutnya.

مؤسسـات ومشـاريع

Institusi Dan Program


يعتقد كثير من إخواننا أن الجماعة العملية هي التي تقوم بعمل المشروعات العامة النافعة وتترك في مقرها أثراً خالداً من المؤسسات المفيدة . وسنجاريهم في هذا المقال ، ونزن "جماعة الإخوان المسلمين " بهذا الميزان ، ولنا في الكلمات التالية إن شاء الله تعالى ميزان آخر ـ نزن به جماعتنا ونقدر به الجهود العملية ـ قد يكون في باب نهضات الأمم أصح تقديراً وأدق تعبيراً من ميزان اليوم ، وكلاً وعد الله الحسنى .

Ramai di kalangan saudara kita yang merasakan jamaah yang aktif ialah jamaah yang melaksanakan program-program umum dan bermanfaat. Program-program yang memberikan kesan yang kekal dalam bentuk institusi-institusi yang berfaedah. Kita akan bincangkan perkara ini dan kita akan nilai pertubuhan Ikhwan al-Muslimin menurut neraca ini. Namun dengan izin Allah kita juga akan bincangkan neraca lain yang kita gunakan untuk menilai jamaah kita. Kita gunakan neraca ini untuk menilai usaha-usaha yang praktikal. Dari aspek tamadun manusia, neraca yang kita gunakan ini sebenarnya lebih betul dan lebih tepat berbanding neraca yang diguna pakai hari ini. Namun Allah tetap janjikan ganjaran yang baik untuk setiap amalan.


انتشرت فكرة الإخوان المسلمين فيما يزيد علي خمسين بلداً من بلدان القطر المصري وقامت في كل بلد من هذه البلدان تقريباً بمشروع نافع أو مؤسسة مفيدة ، فأنت تراها في الإسماعيلية قد أسست مسجد الإخوان المسلمين ونادي الإخوان المسلمين وأنشأت معهد حراء الإسلامي لتعليم البنين ومدرسة أم المؤمنين ..


Fikrah atau gagasan Ikhwan al-Muslimin telah tersebar ke lebih lima puluh daerah di Mesir. Di setiap daerah ini telah dilancarkan beberapa program yang bermanfaat dan ada ditubuhkan beberapa institusi penting. Di Ismailiah sebuah masjid Ikhwan al-Muslimin dan sebuah kelab Ikhwan al-Muslimin telah ditubuhkan. Sebuah Maahad Hira’ Islami untuk pelajar lelaki dan sebuah Madrasah Ummahat al-Mukminin untuk pelajar perempuan juga telah turut dibina.


وفي شبراخيت قد أسست كذلك مسجد الإخوان ونادي الإخوان ومعهد حراء ، وأقامت بجوار هذه العمارة الفخمة داراً للصناعة يتعلم فيها طلبه المعهد الذين لا يستطيعون إتمام التعليم وتريد الجمعية أن تهيئ لهم سبيل الحياة العملية بتخريجهم صناعاً مثقفين وعمالاً مهذبين ..


Di Syubrakhit sebuah masjid Ikhwan, sebuah kelab Ikhwan dan Maahad Hira’ telah berjaya dibina. Di sebelah bangunan yang besar ini dibina pula sebuah bengkel kerja untuk pelajar sekolah yang tidak mampu meneruskan pengajian mereka. Ikhwan mahu memberikan mereka kemahiran hidup supaya apabila mereka keluar mereka akan menjadi seorang pekerja yang mahir dan terlatih.

وفي محمودية البحيرة قامت بمثل ذلك ، فأنشأت منسجاً للنسيج والسجاد إلى جوار معهد تحفيظ القرآن بدار نادي الإخوان المسلمين الرحيب .. وفي المنزلة دقهلية معهد لتحفيظ القرآن ظهرت ثمرته رغم قصر المدة ، وها هو يقدم لنا حفاظاً متقنين في هذه الفترة الوجيزة التي أنشئ فيها ..وقل مثل ذلك أو بعضه ـ ولا لزوم للتكرار ـ في كل شعبة من شعب الإخوان المسلمين المنتشرة في أنحاء القطر المصري من إدفو إلى الإسكندرية .. وفي كثير من جمعيات الإخوان المسلمين تجد لجاناً تطوعت للمصالحات بين الأفراد والأسر المتخاصمة , يجري الله علي يديها خيراً كثيراً ويحل بها من المشاكل ما شغل القضاء مدة طويلة ..

Begitu juga di Mahmudiyah, al-Buhairah, sebuah bengkel tenun untuk menenun kain dan permaidani telah dibina bersebelahan dengan Maahad Tahfiz al-Quran di Kelab Ikhwan al-Muslimin. Di al-Manzilah, Daqahliyah (***355) sebuah Maahad Tahfiz al-Quran telah berjaya dibina dan kini telah mengeluarkan hasilnya walaupun masih baru. Dalam tempoh yang singkat maahad ini kini telah berjaya melahirkan beberapa orang penghafal al-Quran. Demikianlah juga dengan setiap cawangan Ikhwan al-Muslimin di seluruh Mesir dari Edfu hingga ke Iskandariah.

Masing-masing mempunyai pencapaian yang sama atau hamper sama. Kebanyakan cawangan Ikhwan al-Muslimin mempunyai sebuah unit khas yang secara sukarela memberi khidmat memulihkan hubungan individu atau keluarga yang bermasalah. Dengan izin Allah, banyak masalah telah dapat diselesaikan walaupun masalah yang sama telah sekian lama cuba diselesaikan oleh pihak mahkamah.


وفي كثير منها لجان للصدقات تتفقد البائسين والمعوزين في المواسم والأعياد وغيرها , وتحاول بذلك القيام بواجب رعاية هؤلاء من جهة ورد غائلة ذئاب المبشّرين عنهم من ناحية أخريوفي كثير منها لجان للوعظ والتذكير في المجتمعات التي لا يظن أن تكون مجامع وعظ كالمقاهي والأندية العامة وحفلات الأفراح والتعزية ونحوها .. ..


Kebanyakan cawangan Ikhwan al-Muslimin juga mempunyai unit yang memberikan sumbangan derma kepada mereka yang bermasalah dan memerlukan bantuan ketika musim perayaan atau hari-hari tertentu. Dari satu segi unit ini berusaha memenuhi keperluan golongan-golongan tersebut. Dalam masa yang sama unit ini juga akan berusaha menangkis dakyah kristian yang ditujukan kepada golongan ini. Selain itu, wujud di kebanyakan cawangan Ikhwan unit-unit yang akan memberikan nasihat dan ceramah di tempat-tempat awam yang biasanya bukan tempat berceramah seperti di kedai kopi, dewan sukan, majlis perkahwinan, majlis kematian atau sebagainya.

وفي كثير منها ولا سيما في النواحي القروية لجان تطوعت للإشراف علي المرافق العامة في القرية من ترميم المساجد وتنظيف الشوارع وإضاءة الطرقات والسعي في إيجاد المشافي المتنقلة ، وما إلى ذلك من كل ما يعود علي القرية بفائدة في دينها ودنياها ..


Kebanyakan cawangan terutama di kawasan kampung juga mempunyai unit yang secara sukarela menyelia kemudahan awam di kampung seperti membaik pulih masjid, membersihkan jalan, memasang lampu jalan, mewujudkan klinik bergerak dan apa sahaja kemudahan yang dapat memberi keselesaan dari aspek agama dan dunia penduduk kampung.

وفي كثير منها لجان لمحاربة العادات الفاسدة والجهالات المنتشرة في البيئات البعيدة عن مناهل العلم كالزار ونحوه ، وإلي جانبها لجان لإحياء السنن والفرائض التي نسيها الناس بالعمل لا بالقول : كجمع زكاة الحبوب في مخزن خاص وتوزيعها بمعرفة الجماعة علي المستحقين بدون محاباة ولا تحيز ، كما فعلت ذلك دائرة الإخوان ببرمبال القديمة مثلاً..

Kebanyakan cawangan Ikhwan juga mempunyai unit mencegah adat-adat songsang yang sering diamalkan di kawasan yang jauh daripada budaya ilmu seperti di al-Zar dan kawasan seumpama dengannya. Di samping itu wujud unit yang berperanan menghidupkan sunnah dan amalan wajib yang hanya diperkatakan tetapi pengamalannya sering diabaikan oleh masyarakat contohnya amalan seperti mengumpul dan menyimpan kutipan zakat bijirin dalam gedung yang khusus dan diagihkan melalui pengetahuan cawangan Ikhwan kepada mereka yang layak menerimanya tanpa dicemari amalan pilih kasih atau kronisme.وفي القاهرة أنشئت "جريدة الإخوان المسلمين " الأسبوعية ، ولم تمض فترة وجيزة قليلة حتى وجدت إلى جانبها "مطبعة الإخوان المسلمين " وكل ذلك في وقت لم يتجاوز عاماً ولقد كان لجماعة الإخوان المسلمين في حركة التبشير الأخيرة بل في كل وقت عمل جليل في دفع خطر التبشير عن المستضعفين والفقراء وأبناء الأمة ، فبيوت الإخوان لإيوائهم ، ودور صناعاتهم مستعدة لتعليمهم ، ومدارسهم ترحب قبولهم ولجانهم تحذر الناس من شرور هؤلاءالمضللين الذين يخادعون الناس عن عقائدهم ويستغلون الفقر والمرض في إضلالهم وإذلالهم ...


Contohnya apa yang dilakukan oleh cawangan Ikhwan di Rambal al-Qadimah. Di Kaherah, “Akhbar Ikhwan al-Muslimin” sebuah akhbar mingguan telah diterbitkan. Tidak lama kemudian muncul pula kilang percetakan Ikhwan al-Muslimin. Semua ini berlaku dalam tempoh tidak sampai setahun. Pertubuhan Ikhwan al-Muslimin telah memainkan peranan yang besar dalam

berhadapan dengan ancaman gerakan kristianisasi yang ditujukan kepada golongan kurang upaya dan miskin. Masalah ini bukan sahaja berlaku sejak akhir-akhir ini malah semenjak sekian lama. Rumah-rumah milik anggota Ikhwan akan menjadi tempat perlindungan golongan yang menjadi sasaran kristianisasi ini. Bengkel-bengkel pertukangan Ikhwan bersedia menjadi tempat pengajian mereka. Sekolah Ikhwan sedia menerima kedatangan mereka. Unit-unit Ikhwan mengingatkan orang ramai berkenaan ancaman gerakan kristianisasi ini. Gerakan ini menggugat akidah orang ramai dengan mengambil kesempatan keadaan kemiskinan dan penyakit yang melanda untuk menyesatkan orang ramai.


تلك بعض آثار جماعة الإخوان المسلمين العملية ، ولا أذكر لك الدروس والمحاضرات والخطب والمقالات والوفود والرحلات والمجامع والزيارات ، فلعل هذه في عرف الناس وسائل قولية ، وقد قلنا حتى مللنا القول وتكلمنا حتى سئمنا الكلام ولم يبق إلا أن نعمل .


Ini adalah peranan yang telah dimainkan oleh pertubuhan Ikhwan al-Muslimin. Ini tidak termasuk kelas-kelas pengajian, ceramah, khutbah, penulisan rencana, perutusan, lawatan, perhimpunan dan ziarah. Mungkin menurut masyarakat semua tindakan ini dalam bentuk percakapan. Kami sudah terlalu banyak bercakap. Kami telah banyak berbicara sehingga rasa jemu untuk berbicara. Apa yang perlu kami lakukan kini ialah bekerja secara praktikal.

ولعلك تعجب حين تعلم أن جماعة الإخوان المسلمين التي قامت بهذه الأعمال العظيمة لم تأخذ إعانة حكومية مرة من المرات ، ولم تستعن بمال هيئة من الهيئات اللهم إلا خمسمائة جنيه تبرعت بها شركة قناة السويس للجماعة بمناسبة عمارة المسجد والمدرسة بالإسماعيلية .

Mungkin anda akan merasa hairan jika anda tahu bahawa pertubuhan Ikhwan al- Muslimin yang melakukan segala program yang hebat ini tidak pernah menerima bantuan kerajaan walaupun sekali. Pertubuhan ini juga tidak pernah meminta bantuan mana-mana pertubuhan selain 500 pound yang pernah diterima daripada Syarikat Suez Canal. Bantuan ini dihulurkan sempena pembinaan sebuah masjid dan sebuah sekolah di Ismailiah.

وإن الناس ليتقولون كثيراً ، وليظنون وبعض الظن إثم ، ولينطقون بما ليس لهم به علم ، وما علينا في ذلك من بأس . وحسبنا أن يعلم الله أن ذلك بتوفيقه وأنها أموال الإخوان الخاصة أنفقت بإخلاص فأثمرت وبوركت وآتت أكلها كل حين بإذن ربها وحسبنا أن نقول لهم في عبارة صريحة واضحة نتحدى بها كل إنسان وكل هيئة وكل شخص كائناً من كان : أن جماعة الإخوان المسلمين لم تستعن في مشروعاتها بغير أعضائها ، وهي بذلك جد فخورة تجد لذة التضحية ونشوة الفرح بالإنفاق في سبيل الله .

Mungkin banyak pihak yang akan memperkatakannya. Ramai yang akan bersikap prasangka (sebahagian prasangka itu adalah dosa). Ramai yang akan memperkatakan apa yang mereka tidak tahu. Semua itu tidak kami hiraukan, apa yang penting bagi kami ialah Allah tahu apa yang berlaku itu semuanya adalah hasil hidayahNya. Allah tahu wang-wang itu adalah wang anggota Ikhwan sendiri. Sumbangan ini diberikan secara ikhlas atas sebab itu ia berkembang, diberkati dan membuahkan hasil apabila diizinkan Allah. Terus-terang kita katakan kepada semua orang, semua pertubuhan dan semua individu walau siapapun mereka, pertubuhan Ikhwan al-Muslimin tidak pernah meminta bantuan sesiapa pun selain daripada ahlinya sahaja dalam melaksanakan programnya. Ikhwan boleh berbangga kerana dapat menikmati erti pengorbanan ini. Malah Ikhwan bergembira kerana mampu member sumbangan demi Allah.

ولعلك تعجب كذلك إذا علمت أن الاشتراك المالي في جماعة الإخوان المسلمين اختياري لا إجباري ،وأن العضو الذي يتخلف عن دفع الاشتراك لا ينقض ذلك من حقوق أخوّته شيئاً ، ومع أن هذا نص صريح في القانون الأساسي للجماعة فان الإخوان ـ جزاهم الله خيرا ـ يبادرون إلى التضحية في سبيل الله إذا دعاهم إليها داعي الواجب ويأتون في ذلك بالعجب العاجب ،وأسمع أحدثك . في بناء مسجد الإسماعيلية ، دعاهم رئيسهم إلى التبرع فقام أحد الأعضاء الصناع وتبرع بجنيه ونصف بعد ثلاثة أيام ، هو صانع فقير أنى له بهذا المبلغ ؟ أراد أن يقترض فأبت نفسه وخشي الممالطة ..


Mungkin lebih mengejutkan lagi jika anda tahu bahawa yuran di dalam pertubuhan Ikhwan al-Muslimin hanya dikutip secara sukarela bukannya wajib. Ahli yang gagal membayar yuran mereka tidak akan ditarik balik hak ukhuwwah mereka sedikitpun. Walaupun pada hakikatnya soal yuran ini telah dinyatakan dengan jelas dalam perlembagaan Ikhwan. Malah anggota-anggota Ikhwan, moga Allah membalas jasa baik mereka, telah mengambil inisiatif untuk berkorban di jalan Allah jika mereka diseru berbuat demikian dan mereka bersedia memberikan sesuatu yang di luar dugaan. Saya ingin ceritakan kepada anda kisah pembinaan masjid Ismailiah. Suatu ketika pemimpin Ikhwan menyeru anggota-anggota Ikhwan supaya memberi sumbangan lalu selepas tiga hari salah seorang anggota yang bekerja sebagai tukang telah memberikan satu setengah pound sedangkan dia seorang tukang yang miskin. Dari mana dia memperolehi jumlah ini? Dia cuba untuk berhutang tetapi dia belum bersedia kerana takut tidak mampu membayarnya.حاول الحصول على هذا المبلغ من غير هذا الباب فلم يجد السبيل ميسرة..لم يبق أمامه إذا إلا أن يبيع دراجته التي يركبها من محل عمله ومن محل عمله إلى منزله وبينهما ستة كيلو مترات ! وفعلاً أنفذ الفكرة وأحضر المبلغ في نهاية الموعد تماماً فجمع بين الوفاء بموعده والقيام بتبرعه..
ولاحظ رئيس الإخوان أنه صار يتأخر عن درس العشاء ولا يدركه إلا بشق النفس ، وسأله عن ذلك فلم يجب ، فأجاب عنه صديق عرف سره وأخبر الرئيس أنه باع عجلته ليفي بتبرعه وأصبح يعود علي رجليه فيتأخر عن الدرس ، وأكبر الرئيس والإخوان هذه الهمة وحيوا فيه هذه الأريحية وأقروا تبرعه كما هو واكتتبوا له في دراجة جديدة خير من دراجته لتكون عنده ذكرى الإعجاب بهذا الوفاء .


Lalu dia cuba memperolehi jumlah tersebut melalui cara lain tetapi tiada cara yang mudah. Akhirnya dia hanya ada satu sahaja pilihan iaitu dia menjual basikal yang digunakan untuk pergi dari rumah ke tempat kerjanya dan dari tempat kerja ke rumahnya yang terletak sejauh enam kilometer. Dia melaksanakan idea tersebut dan kemudian dia menyerahkan jumlah tersebut pada hari terakhir yang dijanjikan. Dengan ini dia telah memberikan sumbangannya dan menunaikan apa yang dijanjikannya. Suatu ketika pemimpin Ikhwan menyedari dia selalu lewat menghadiri pengajian Isyak dan setiap kali tiba dia kelihatan kepenatan. Pemimpin itu bertanya mengenainya tetapi dia tidak menjawabnya. Namun seorang sahabat yang mengetahui rahsianya menjawab bagi pihaknya dan memberitahu pemimpin tadi bahawa dia telah menjual basikalnya sematamata

untuk memberikan sumbangannya. Oleh itu dia terpaksa berlari ke tempat perjumpaan dan lewat menghadiri pengajian. Ketua dan semua Ikhwan bertakbir kagum dengan sikap menarik yang ditunjukkan itu. Mereka setuju menerima sumbangannya tetapi mereka juga telah bersetuju untuk mengumpul wang bagi membelikannya sebuah basikal baru yang lebih baik. Mudah mudahan basikal baru ini akan menjadi bukti kesetiaannya.


بمثل هذه النفوس التي تمتُّ بصلة إلى نفوس السابقين الأولين من رجال الإسلام الغرّ الميامين نهضت فكرة الإخوان المسلمين ، ونجحت مؤسساتهم وتمت مشروعاتهم .

Sikap ini sama seperti sikap generasi Islam yang pertama dan inilah yang menjadi landasan kepada gagasan Ikhwan al-Muslimin. Dengan sentimen inilah segala institusi dan program mereka akan berjaya. Mereka adalah orang-orang yang miskin tetapi mereka berjiwa mulia.

إنهم فقراء ولكنهم كرماء ، إنهم قليلو المال ولكنهم أسخياء النفوس ، فهم يجودون بالكثير من هذا القليل فيكون كثيراً وتباركه نعمة الله فيأتي بالخير العميم .ولعلي بهذه الناحية قد كشفت ناحية غمضت علي بعض الذين رأوا جهود الإخوان فلم يجدوا يجدوا لنجاحهم سراً إلا أن يتهموهم باستجداء الهيئات وخدمة المصالح والأغراض ، وهم والحمد لله من ذلك براء .


Mereka tidak mempunyai banyak harta tetapi mereka mempunyai jiwa yang kaya. Mereka memberikan pengorbanan yang besar melalui harta yang sedikit menjadikan harta ini menjadi besar dan diberkati dengan nikmat Allah seterusnya membawa kebaikan kepada seluruh manusia. Mungkin aspek ini mendedahkan kekeliruan sesetengah pihak yang melihat kegigihan Ikhwan tetapi mereka tidak mengetahui rahsia di sebalik kejayaan Ikhwan. Akhirnya mereka menuduh Ikhwan meminta bantuan pertubuhan-pertubuhan lain atau Ikhwan bekerja untuk kepentingan sesuatu pihak. Namun segala puji bagi Allah, Ikhwan tidak sedemikian.

وأما بعد ، فهي صفحة من صفحات جهاد الإخوان المسلمين العملي نتقدم بها إلى الذين يريدون أن يزِنوا الجماعة بميزان المؤسسات والمشروعات . والإخوان دائبون في أن تصبح هذه الصفحة صفحات يتألف منها إن شاء الله تبارك وتعالى كتاب من أعمال الخير البريئة النزيهة الخالصة لوجه الله تبارك وتعالى . ولعلهم بذلك يفكرون في تشجيع هذه الجماعة الماضية قدما إلى غايتها تعتمد على ربها وتثق بصدق وعده وهناك صفحه أخرى سنتحدث عنها إن شاء الله .

Ini adalah catatan kegigihan Ikhwan al-Muslimin di medan kerja yang kita paparkan buat mereka yang mahu menilai jamaah ini menurut nilai institusi dan program. Ikhwan sentiasa akan memastikan lembaran ini akan terus mencatatkan dengan izin Allah segala amalan baik, yang tulus, suci dan ikhlas kerana Allah Taala. Semoga dengan segala catatan ini mereka akan terfikir untuk menyokong jamaah yang sedang mara melangkah ke arah matlamatnya ini. Melangkah dengan hanya mengharapkan tuhannya dan yakin dengan janjiNya. Masih ada catatan lain yang akan kita bicarakan di masa hadapan, dengan izin Allah.

0 comments: