Hari Duka...~

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim..

Assalamualaikum...

sebelum saya menulis..saya cuba membaca ayat-ayat Al-Quran dan mengambil wudhuk sebelumnya agar hati yang resah ini tenang kembali...baru saya dapat mencoretkan sesuatu..

saya menulis warkah pendek ini dengan tujuan menyatakan hasrat hati saya yang sedikit terluka..saya masih lagi boleh lagi berdiam diri di atas perlakuan lama seseorang yang menyerang YM saya suatu masa dulu..sudah hampir setahun saya melupakan semuanya..kali ini, saya dianiaya sekali lagi oleh "orang" tersebut..saya tidak tahu apakah dia layak dipanggil orang atau mereka yang sama sahaja seperti yang digambarkan Allah ; mempunyai hati tetapi tidak mahu mendalaminya..mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat...mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar..perumpaan ini jelas di dalam Al-Quran..sekali dua saya masih boleh memaafkan dirinya..saya tidak pernah menanam hasad mahupun dengki kepada sesiapa..

selagi posting tersebut kekal di blognya, selagi itulah saya tidak tenteram dan agak tidak mampu untuk memaafkan dirinya..saya juga tidak redha atas komen-komen di blognya yang jelas memperlihatkan "kebodohan" pengkritik blognya..saya tidak terlibat langsung dalam masalah ini...acapkali IP saya disalah gunakan oleh orang-orang tertentu..jadi, saya membuat pengakuan terbuka, saya tidak terlibat langsung dan tidak pernah singgah langsung ke laman tersebut sehinggalah saya baru sahaja diberi tahu oleh seorang ikhwah yang sayangkan saya, dan meminta saya memperbetulkan keadaan..saya juga tidak punyai kepentingan langsung terhadap blog tersebut..saya juga tidak mengenali empunya blog tersebut..

dan kepada saudara yang menggunakan IP, BLOG dan ADD saya, saya juga tidak dapat memaafkan saudara..sehinggalah saudara mengaku bersalah dan membuat pengakuan ikhlas..saya sesekali tidak memarahi blogger tersebut kerana beliau telah diserang bertubi-tubi di blognya..tetapi, tindakan kurang cerdik dengan meletakkan IP orang tanpa usul periksa membuatkan saya rasa sedikit tercabar walaupun masih lagi mampu menahan marah..saya harap posting tersebut dibuang..sekiranya ia masih kekal di situ, saya tidak teragak-agak untuk mendapatkan bantuan Profesor dan Lecturer di kuliahnya yang saya amat rapat dengan mereka...


wallahua'lam..

semoga Allah mengampuni tuan blogger, pengkritik blogger tersebut dan mereka yang terlibat dengan "jenayah" ini..

wassalam..

5 comments:

ZAINI_JB said...

Salam..sabar byk2 ye

Anonymous said...

salam 'alaik..
moga akh tabah..ana tak tahu apa masalahnya tp biasalah kehidupan dunia skrg ni..
Kadang2 buat benda baik pun org tak suka...
moga diri kita setabah rasul junjungan mulia Rasulullah SAW..
biar pelbagai dugaan dtg, diri tetap tabah demi menegakkan syiar agung...

nur el-huda said...

sedihnye... kenapalah agaknya ada jugak org yg bertindak sebegitu.. tiada usul periksa dan menganiaya orang.

Semoga Allah membukakan pintu hatinya utk menerima kebenaran yg sbnr.

dikah said...

smg abduh tabah ye~

dr.nik mohd abduh b. nik mhd nor said...

masalah yg berlaku sbnrnya..

ada sorg yg blakon jd anonymous,dia dh tukar IP dia kpd IP ana..mmdngkan budak2 msia ni duduk dekat-dekat,pkai plak satu line..mgkin diorg ada pkai software (klau diikutkn anonymous tu) tuk ubah IP kpd IP ana..tkpelah,sabar kn manis..

to adik ah..em,tk pyh la abduh bg LINK-nya pd adik ah..kwn adik ah..tkpelah,smuanya dh berakhir..salah fhm je ni..yg tlibat dh mnta maaf dh pun..ana dh maaf lama dh,sblm diorg mnta maaf lagi..

wassalam